آزار روحی

سواستفاده احساسی

سوء استفاده احساسی

 

آزار روحی یا سو استفاده احساسی میتواند به اندازه آزار فیزیکی خطرناک باشد،

اگر شما در معرض چنین آزارها و این دست سوءاستفاده ها قرار دارید، داشتن احساسات منفی کاملا طبیعی است.

شما باید همین حالا به خاطر خودتان برخیزید و یادبگیرید که چگونه این سوءاستفاده و آزارها را از بین ببرید. آنچه اهمیت دارد این است که از راههای مناسب با افرادی که شما را مورد آزار قرار می دهند تعامل داشته باشید.

فرض کنید فردی با شما در مورد موضوعی صحبت می کند که شما از شنیدن و سخن گفتن درباره آن به شدت احساس ناراحتی و اذیت می کنید، بهتر است صحبت را به سمتی دیگر و درباره موضوعی دیگر تغییر دهید. اگر وضعیت تغییری نکرد، باید برنامه ای داشته باشید که در کمال آرامش و سلامت خود را از چنین رابطه ای خارج کنید.

1- مقابله کردن:

 

– نشانه ها را بشناسید:

نشانه ها را بشناسید
آزار روحی – نشانه ها را بشناسید

تشخیص اینکه مورد آزار روحی قرار گرفته باشیم بسیار سخت تر از تشخیص آزار جنسی است، اما اگر احساس می کنید در طرز برخورد فرد یا افرادی با شما مشکلی وجود دارد، احتمالا حق با شماست.

یادتان باشد هیچ کس حق ندارد با شما به شکلی غیر از آنچه لایقش هستید رفتار کند. یا به شما نگاهی پست و پایین داشته باشد و مطمئن باشید شما هیچ تقصیری ندارید.

اگر فرد یا افرادی چنین رفتارهایی را به طور مداوم با شما دارند باید متوجه باشید که مورد سواستفاده ی احساسی قرار گرفته اید:

  • پیوسته از شما انتقاد می کند.
  • شما را با القاب یا لقب خاص و ناخوشایندی صدا می کند.
  • همواره شما را تحقیر می کند.
  • اولتیماتوم های زیادی به شما داده میشود.
  • مداوم مورد سرزنش قرار میگیرید.

ببینید آزار روحی یا  همان سواستفاده احساسی، هر رفتار یا سخنی است که در شما ایجاد حس حقارت کند یا شما را در حالتی درونی قرار دهد که نابجا احساس گناه، بد بودن و شرم داشته باشید. مثلاً: شما تولد همسر، مادر، پدر و یا عزیزی را فراموش کرده اید و او به شما می گوید ۱. ” وقتی تولد من را فراموش کردی، ناراحت شدم”  ۲. ” تو واقعا آدم احمق و نادانی هستی که تولد مرا فراموش کردی”

در مورد اول فرد فقط احساس خود را از فراموش شدن تولدش بیان کرد اما در مورد دوم او به سرزش همراه با تحقیر پرداخته است و مورد دوم، موضوع بحث ماست و فرد با حمله به شخصیت فردی که تولدش را فراموش کرده عکس العمل نشان داده است.

هر فردی به شکلی متفاوت دیگران را مورد آزار قرار می دهد اما شما زمانی که احساس می کنید به شخصیت شما حمله شده متوجه آن میشوید.

 

-از خود و احترامتان در همان لحظه دفاع کنید :

آزار روحی - از احترام خود دفاع کنید
آزار روحی – از احترام خود دفاع کنید

ممکنه چنین رفتاری در ابتدا برای شما  کار دشواری باشد اما تلاش کنید در همان لحظه که چنین برخوردی با شما صورت میگیرد آن را خاموش کنید.

بگذارید دیگران متوجه شوند که اجازه ندارند با شما به آن شکل صحبت کنند. تلاش کنید تا صدای شما رسا و با اعتماد به نفس باشد.

میدانیم احتمالاً سخت خواهد بود ولی تا جایی که میتوانید تلاش کنید در چشمان فرد یا افرادی که شما را آزار می دهند مستقیما نگاه کنید و به انها بفهمانید که حق چنین رفتاری را ندارند.

میتوانید بگویید: “لطفا با من با این لحن صحبت نکن، میتونیم بعداً وقتی آروم شدی با هم در مورد این موضوع صحبت کنیم.”

همچنین میتوانید از عباراتی که با «من» شروع میشوند استفاده کنید. “من احساس بدی پیدا می کنم وقتی تو  چنین حرف هایی به من میزنی”

با بیان کلمه «من» شما نشان میدهید که اعتماد به نفس دارید و حق با شماست.

 

– اگر امکانش وجود دارد از آن موقعیت دور شوید:

آزار روحی - از آن موقعیت دور شوید
آزار روحی – از آن موقعیت دور شوید

اگر فرد هنوز صحبت های منفی و ناراحت کننده اش را ادامه می دهد، شما میتوانید سعی کنید از آن محل خود را دور کنید. به طور مثال اگر در خانه هستید، خارج شوید و اطراف قدم بزنید؛ اگر محل کارتان هستید برای رفتن به سرویس بهداشتی یا خوردن چای یا قهوه عذرخواهی کنید و دور شوید. احتمالاً، خوشبختانه وقتی که مجدداً باز گردید آنها صحبتشان را به موضوعی دیگر رسانده اند.

همچنین میتوانید بگویید: ” من چند دقیقه ای نیاز دارم با خودم تنها باشم” یا ” چیزی هست که باید حواسم بهش باشه، پس لطفا ببخشید” و از اونجا برید.

دور شدن از آنجا زمانی در اختیار شما قرار می دهد تا خود را جمع و جور کنید. موقعی که افراد ما را با حرف ها یا رفتارشان مورد آزار قرار می دهند دقایق سختی برای ما خواهند بود این دور شدن به شما کمک می کند بتوانید چند نفس عمیق بکشید و اجازه بدهید ضربان قلبتان به حالت عادی برگردد.

این دور شدن بستگی به نیاز شما دارد میتواند چند دقیقه یا بیشتر طول بکشد.

 

-خودتان را جای فرد آزار دهنده قرار دهید:

آزار روحی - خود را جای فرد آزار دهنده بگذارید
آزار روحی – خود را جای فرد آزار دهنده بگذارید

این جمله به معنای این نیست که شما باید از او عذرخواهی کنید یا کار او را موجه بدانید، فقط متوجه باشید که فهمیدن اینکه او از کجا آمده به شما کمک می کند بفهمید که این رفتار به خود او بر میگردد و ربطی به شما ندارد.

آنها با شما به این شکل رفتار می کنند چرا که چیزی در زندگیشان درست نبوده و به شدت مشکل داشته اند و هیچ مشکل و اشتباهی از جانب شما وجود ندارد.

برای مثال شما پیش خودتون میگید: “من میدونم اونها واقعا از اینکه مادرشون بیمار هست در شرایط خوبی قرار ندارن و ناراحتن، این مسئله رفتار اونها رو توجیه نمیکنه اما میدوم اونها دارن ناراحتی هاشون رو سر من خالی می کنن و اصلا مسئله شخصی نیست”

یا امکان دارد فرد مقابل شما با موضوعاتی مانند عزت نفس پایین، استرس ناشی از موقعیت های سخت و مشکل، فقدان مهارت ارتباطی درست به دلیل نداشتن والدین آگاه و مناسب یا بیماری های روانی درمان نشده مانند عصبی بودن یا اضطراب درگیر باشد.

 

-به دنبال راههای مثبت برای برقراری تعامل با او باشید:

آزار روحی - راههای مثبت برای برقراری تعامل
آزار روحی – راههای مثبت برای برقراری تعامل

اگر فردی را در زندگی یا در محل کار خود دارید که همواره در حال ناراحت کردن شماست، سعی کنید به جای اینکه بخواهید با او مقابله به مثل کنید رفتاری خنثی پیش بگیرید.

به طور مثال اگر همکاری دارید که مدام حرف ها و ایده های شما را به باد انتقاد می گیرد سعی کنید موضوع را تغییر دهید مثلا بگویید ” تعطیلات چطور بود؟”

اینگونه به نظر میرسد که شما این شکل آزار و سوء استفاده را نادیده گرفته اید و به آن اهمیتی نداده اید همچنین در واقعیت نیز  راه خوبی خواهد بود برای متوقف کردن آزار در لحظه و ادامه دادن به یک روز خوب.

اگر این رفتار از سمت یکی از اعضای خانواده تان صورت گرفت یا به این شکل عمل کنید یا راههای دیگری را به کار بگیرید مثلا او را نادیده بگیرید، محیط را ترک کنید و اگر به هر شکلی چه در محیط کار و چه در میان خانواده چنین وضعیتی رخ داد و شما نتوانستید کاری پیش ببرید برای محیط کار به بخش منابع انسانی و برای خانواده به  یک مشاور مراجعه کنید.

 

استرس خود را برای مقابله با آزارها کاهش دهید:

آزار روحی - استرس را کاهش دهید
آزار روحی – استرس را کاهش دهید

استرس میتواند عوارضی را چه از نظر روحی و چه از نظر فیزیکی در  شما به همراه داشته باشد.

اگر بتوانید استرس خود را کاهش دهید، احتمالا مقابله با آزارها راحت تر خواهد بود، فکر کنید ببینید چه کارهایی حال شما را بهتر می کند و حس بهتری در شما ایجاد می کند و به آنها بپردازید.

  • نفس عمیق
  • یوگا
  • مدیتیشن
  • تمرینات ورزشی منظم
  • لذت از سرگرمی مورد علاقه
  • بیرون رفتن
  • وقت گذراندن با کسانی که همیشه همراهتان هستند (زمانی که نیاز دارید کنارتان هستند) و از مصاحبت با آنها لذت میبرید.

 

2- استفاده از کمک و پشتیبانی دیگران و پایان دادن به سواستفاده های احساسی:

 

-از خانواده یا دوستانتان بخواهید که از شما حمایت کنند:

دریافت حمایت دیگران
دریافت حمایت دیگران

اگر فردی که شما را مورد آزار روحی قرار میدهد از افراد نزدیک شما باشد احتمالا احساس بسیار بدی خواهید داشت و چنین وضعیتی بسیار دشوار است. با فردی از اقوام یا دوستانتان که به او اعتماد کامل دارید در این باره صحبت کنید؛ اینکه شرایط چگونه است و شما چه احساسی دارید. احتمالا آنها میتوانند توصیه های خوب و مناسبی برای شما داشته باشند بخصوص اگر آن فرد را بشناسند.

برای مثال: ” من واقعا این اواخر زمان های خیلی بدی رو با ….. میگذرانم، او مدام عصبانیه و میگه همه چیز تقصیر منه، برای من خیلی سخته در اینباره صحبت کنم اما ممنون میشم اگه گوش بدی و بتونی بهم کمک کنی”

درضمن شما میتوانید تا هر میزان که تمایل داشتید موضوع را باز کنید یا حتی فقط از این فرد بخواهید با شما بیرون بیاید تا کمی روحیه تان تغییر کند. یا تنها با او درد و دل کنید و خودتان را خالی کنید. این کار روحیه شما را بهتر خواهد کرد.

 

 

-برای دریافت توصیه های حرفه ای به یک مشاور توصیه کنید:

مراجعه به تراپیست
مراجعه به تراپیست

اینکه شما از فشارهای ناشی از آزارهای روحی، دچار اضطراب و افسردگی باشید کاملا طبیعی است. اما شما تنها نیستید با مراجعه به یک متخصص میتوانید به سوی بهبودی پیش روید.

نباید از رفتن پیش یک روان درمانگر یا مشاور احساس خجالت یا بیهودگی کنید، همانطور که انسان در مواقع نیاز و بنابر نوع نیاز به خرید، رستوران، دکتر و …. مراجعه میکند، این نیز در حال حاضر نیاز شماست.

 

 

برنامه ای ایمن برای خود داشته باشید:

برنامه داشته باشید
برنامه داشته باشید

اگر احساس میکنید این آزارها به سرعت در حال افزایش هستند و شما قادر به ایستادگی در مقابل آنها نیستید، برنامه ریزی کنید تا هرچه سریع تر و در امنیت خانه را ترک کنید. این که با برنامه پیش بروید به شما حس بهتر و آسوده تری خواهد داد. یادتان باشد:

  • حساب اضطراری برای خود داشته باشید که مقداری پول درونش باشد و فقط شما به آن دسترسی داشته باشید.
  • تمام لوازم شخصی مهمتان (شناسنامه، پاسپورت و…) را در جایی امن و در دسترستان قرار دهید.
  • گوش شما همیشه شارژ داشته باشد.
  • جایی را که بتوانید در لحظه مورد نیاز به آنجا بروید در ذهن داشته باشید.

 

 

-اگر این سواستفاده ها بسیار شدید است به رابطه تان با فرد آزار دهنده خاتمه دهید:

پایان رابطه
پایان رابطه

ممکن است فرد آزار د هنده را دوست دارید و جدا شدن از او برایتان دشوار باشد اما باید توجه کنید شما با ماندن در رابطه هر روز بیشتر و بیشتر شخصیت و احساستان را نابود خواهید کرد، مطمئن باشید ادامه چنین رابطه ای اصلا به سود شما نیست.

حواستان باشد اگر سوءاستفاده گر با شما زندگی میکند داشتن برنامه امری ضروری است.

 

 

 

 

 


برگرفته از :wikihow.com