آیا در زندگی شما اختلاف یا تعارضی وجود دارد که همچنان ادامه دارد و هرگز حل نشده است؟ بارها درباره آن بحث میکنید بدون آنکه به نتیجه ای برسید و هربار آن را مثل یک راز دوباره در درونتان نگه می دارید تا در فرصتی دیگر باز به آن بپردازید.
و زمانی که مشکل دیگری به وجود میآید احساس میکنید بهمنی از مشکلات به زندگی شما سرازیر شده و اینجاست که در این رابطه احساس دلسردی خواهید کرد.
راه حل اینکه بتوانیم اختلافات و تعارض ها را به درستی از بین ببریم این است که بدانیم چگونه باید به درستی مذاکره کنیم.
اساس مذاکره موفقیت آمیز:
مذاکره در یک رابطه را نباید با مذاکرات سیاسی یا اقتصادی مشابه دانست بلکه کاملا در نقطه مقابل قرار دارد. در یک ارتباط طرفین باید هر دو نیت خوب داشته باشند و خود را جدا از یکدیگر ندانند بلکه خود را اعضای یک گروه در نظر بگیرند که برای رسیدن به هدف یکسانی در تلاش هستند.
- از سرزنش کردن یکدیگر جدا خودداری کنید.
- به طرف مقابل کمک کنید که بداند دوستش دارید: هر فردی به یک شکلی احساس دوست داشته شدن میکند، شما باید ببینید همسر شما به کدام روش عشق شما را احساس می کند و آن را به او ابراز کنید. (بخوانید 5 زبان عشق)
- قدردانی روزانه را تمرین کنید: وقت بگذارید و ببینید بابت چه چیزهایی به واقع قدردان شریک زندگیتان هستید و این قداردانی را با او نیز در میان بگذارید.
اگر در این سه مورد ضعیف هستید ابتدا بر روی خود کار کنید و پس از آنکه در این سه مورد موفق بودید به مرحله ی چگونگی حل اختلاف وارد شوید.
تکنیک حل اختلاف :
یکی از مشکلاتی که به دنبال حلش هستید را انتخاب کنید و زمانی را برای صحبت راجع به آن تعیین کنید. هر دو طرف باید برای چنین صحبتی آمادگی داشته باشند و در ایجاد فضایی برای حل اختلاف تمایل داشته باشند.
دکتر جاناتان رابینسون (Dr. Jonathon Robinson) در کتاب خود با عنوان معجزه های ارتباطی برای زوج ها (Communication Miracles for Couples؛ ترجمه شیوا اطمینان) مراحل زیر را به عنوان راه حلی برای رفع اختلافات و برطرف کردن تعارضات بیان کرده است:
- مشکل را مطرح کنید و سپس این سؤال را بیان کنید که : “با توجه به آنچه که هر دو در اینجا به دنبالش هسنیم، فکر می کنی چه چیزی برای هر دوی ما بهتر است؟”
اگر همسرتان هیچ پیشنهادی در این باب نداشت شما بگویید: ” من نظراتی دارم، میتونم اون ها رو مطرح کنم؟”
هدف از این مکالمه این نیست که بخواهید همسرتان را متقاعد کنید که چرا حق با شماست و یا چرا او اشتباه می کند؛ قانون راهنما در اینجا این است که شما با هم و در یک تیم قرار دارید و هدف از مکالمه همواره اشتراک گذاری و تبادل نظرات است. ” من دلم میخواد …. و به این دلیل که….”
خواسته هایتان را بر اساس رویاهایی که دارید و چیزهایی که میخواهید بیان کنید، نه از نظر آنچه نمی خواهید.
-
راه حل ها را به عنوان یک تجربه در نظر بگیرید:
برخی از افراد اصولاً از این که مجبور باشند تعهدات بلند مدتی در انجام یکسری کارها داشته باشند بیزارند چرا که احساس قربانی شدن در رابطه به آنها دست می دهد. برای رفع این مشکل بهتر است. برای جلوگیری از این حس ترس، موافقت کنید که هر راه حل را به عنوان یک آزمایش در نظر گرفته شود.
اولین راه حل ممکن است پاسخ مناسبی برای حل مشکل در طولانی مدت نباشد. راه حل ها را امتحان کنید و تا مدت معینی که تعیین کرده اید به آنها پایبند باشید.
-
انجام آن را متعهد شوید:
آنچه مورد توافق قرار می گیرد واضح و روشن بیان کنید، از قراردادی ساده استفاده کنید که نشان دهد توافق حاصل شده است مثلاً این قرارداد میتواند امضا کردن برگه ای یا قولی جدی و یا حتی بوسه ای عاشقانه باشد، هرآنچه برای شما کارساز است و تعهد را برای شما به دنبال دارد.
اگر زمانی پیش آمد که حواستون پرت شده و قولتان را فراموش کردید مهم نیست دوباره به مسیر برگردید.
-
این مراحل را ابتدا با مشکلات کوچکترتان شروع کنید:
بهتر است که با موضوعات کوچک تر شروع کنید، به این ترتیب شما فشار کمتری را احساس می کنید و بعد به سراغ مشکلات بزرگتر بروید.
باز هم تکرار میکنم شما باید بیش از حس سرزنش همسرتان، حس تعهد برای پیدا کردن یک راه حل داشته باشید تا در حل اختلاف های بینتان موفق باشید
وقتی شما میتوانید مشکل قدیمی میان خودتان را حل کنید احساسی توأم با رضایت و امید در درونتان احساس خواهید کرد، پس اگر از موضوعی حل نشده ناراحت هستید یا از وجود آن احساس هراس دارید مراحل بالا را انجام دهید احتمال زیاد موفق خواهید بود.
بایدها و نبایدهایی که لازم است در حل اختلاف ها مورد توجه قرار گیرد:
بایدها:
1- ابنکه در برخی مسائل عدم توافق وجود دارد را در درون برای خود حل کنید لازم نیست همه در تمامی موارد با هم موافق باشند؛ سعی کنید اختلافات غیرقابل حل را که نقض ارزشهای شما نیستند بپذیرید.
2- سعی کنید اگر مشکلی پیش می آید در همان زمان برای حل آن اقدام کنید، جازه ندهید خشم و انزجار در شما انباشته شود، در غیر اینصورت هر تأخیر به یک مانع برای ارتباط های آینده تبدیل خواهد شد.
3- برای بحث های خود زمان محدودی تعیین کنید، حتی نیم ساعت هم برای چنین صحبت هایی زیاد است. شما همیشه میتوانید زمانی تعیین کنید و دوباره شروع کنید.
4- این موضوع را در نظر بگیرید که فردی که با او در حال حل تعارض هستید برای شما اهمیت دارد و شما نیز برای او اهمیت دارد و اینکه او به عمد به دنبال صدمه زدن به شما نیست.
5- مسئولیت رفتارها، خواسته ها و احساسات خود را بر عهده بگیرید. از کلمه “من” برای بیان احساسات و خواسته های خود استفاده کنید. یادتان باشد نبایدعباراتی اینچنین بگویید: ” من احساس می کنم برای تو اهمیتی ندارم” بگویید : “من دوست دارم بیشتر به من توجه کنی”
6- ببینید که چه نیازهای برآورده نشده ای شما را عصبانی می کند، با عبارات شروع شده با “من” صادقانه و صریح آنها را بیان کنید.
7- قلباً و کنجکاوانه به همسرتان گوش دهید و دنیا را از نگاه او ببینید. وقتی متوجه منظورش نمیشوید از او بخواهید که واضح تر حرفش را بیان کند و به خاطر داشته باشید آنچه که او بیان می کند حقایقی را درباره احساسات و نیازهای او آشکار می کند و شما مختارید که با آن موافقت کنید یا نکنید.
8- از عبارت ” ما” استفاده کنید : “مشکل ما این است که ……” نه اینکه ” مشکل من با تو این است که……”
9- در حل مشکل به جای اینکه خودتان راه حلی بیان کنید ابتدا اجازه دهید که اگر او برای رفع مشکل نظری دارد آن را بیان کنید به ویژه در زمان هایی که حرف از تغییر رفتار او در میان است.
10- هنگامی که احساس می کنید نزدیک است عصبانی شوید و از کوره در بروید یک وقفه ایجاد کنید، این حرکت باعث می شود شما آرام شوید و از هرگونه جدال احتمالی جلوگیری میکند.
11- با احساس گناه و ترس هایی که در رابطه دارید روبه رو شوید.
نبایدها:
1- از صحبت های بحث برانگیز وقتی خسته هستید یا وقتی در رختخواب هستید که باید جای امن و آرامش بخشی برای شما باشد جدا خودداری کنید .
2- از اتهام وارد کردن یا استفاده از کلمات “همیشه” و “هرگز” خودداری کنید.
3- از بیان عقیده دیگران _ علی همیشه میگه…_ و یا مقایسه با بقیه خودد اری کنید.
4- موضوع را عوض نکنید یا با حرفی دیگر درباره موضوعی دیگر، حرف او را تلافی نکنید.
5- طرف مقابل را قضاوت و سرزنش نکنید و با کلمات طعنه آمیز یا حرکات صورت مثل ریز کردن چشمان یا پوزخند زدن او را کوچک و خوار نکنید.
6- از شریک زندگیتان انتظار نداشته باشید آنچه در فکر شماست را بداند.
7- میان حرف طرف مقابل نپرید یا حرف زدن را انحصاراً در دست نگیرید.
8- واکنش نشان ندهید یا درصدد دفاع از خود بر نیایید در عوض نقطه نظرات خود را در آرامش بیان کنید.
9- گذشته را به میان نیاورید، هیچ چیزی جز این روزهای پایانی در میان نباشد.
10- مراقب خط قرمزهای رابطه تان باشید و آنها را به خطر نیندازید، ممکن است بعداً باعث درگیری های دیگری شود.
برگرفته از : gracepoint
برگرفته از : monikahoyt