چیزهایی که لازم است فرزندانمان یاد بگیرند

ارزش هایی که باید به کودکان آموخت

ارزشها را به فرزندانمان بیاموزیم

 

برای داشتن جامعه ای آگاه تر و پیشرو لازم است انسان هایی که در آن جامعه زندگی میکنند از ابتدا به شکلی اصولی آموزش دیده باشند.

اگر امروزه جامعه ما از بسیاری لحاظ دچار مشکل است جدای از شکل نادرست اداره ی کشور، با مردمی روبه رو هستیم که آموزش های لازم را برای زندگی در یک جامعه ی متمدن ندیده اند و چه بسا خود ما نیز از برخی لحاظ دارای کاستی هایی باشیم.

این کاستی ها حاصل نبودن آموزش های درست و اصولی از جانب ارگان هایی چون آموزش و پرورش و نیز خانواده است.

اما اکنون زمان آن رسیده که ما به عنوان مادر، پدر و معلم از خودمان شروع کنیم و با مطالعه ی شیوهای اصولی رفتار و آموزش، نسل بعد را به شکلی آموزش و پرورش دهیم که محیطی که در آن زندگی می کنند محیطی شاد، آرامش بخش و به دور از خرافات و منطبق بر واقعیات باشد.

جامعه ای که بیشتر افراد آن از نظر تفکر و رفتار طوری عمل کنند که جامعه ای متمدن و کشوری آباد و آزاد وجود داشته باشد.

مهارت های زیادی وجود دارد که انتظار میرود فرزندانمان به منظور بهتر بودن در دنیای همواره در حال تغییر یاد بگیرند.

در ادامه ارزش ها و درسهای مهمی که لازم است فرزندانمان در راه حساس رشد بیاموزند بیان میشود:

– رفتارهای درست و مناسب

شما میتوانید اصول رفتارهای درست را از همان زمان که متولد میشوند به آنها آموزش دهید.

به کار بردن عباراتی چون “خواهش میکنم” “ممنونم” زمانی که با فرزندتان تعامل دارید اهمیت دارد و این روند را در تمامی مراحل رشد وی ادامه دهید.

وقتی او یکی از وسایلش را در اختیار شما قرار می دهد از او تشکر کنید یا وقتی از او چیزی میخواهید با لحن طلبکارانه با او صحبت نکنید مثلا “عزیرم میشه اون رو از رو زمین برداری” یا “عشق مامان، دختر بابا لطفا اسباب بازیهات رو از زمین بردار” شما با لحن و نوع بیانتان از همان ابتدا به کودکتان یاد میدهید که چطور رفتار کند.

اگرچه  ممکن است فرزند شما در سالهای اولیه نتواند رفتار خاصی از خود بروز  دهد، اما حرکات و اعمال شما را میبیند و یاد می گیرد که در آینده چگونه با دیگران تعامل کند.

هر چه بیشتر رفتارهای درست را مبانی رفتاری خود قرار دهید این رفتارها در آینده جزیی از رفتار فرزند شما خواهند شد.

 

– ارزش درستی و صداقت

این موضوع اهمیت زیادی دارد که به فرزندتان ارزش صداقت و درستی را یاد دهید و از پیامدهای دروغ به او بگویید.

همانطور که کودکان از عملکرد ما به عنوان یک الگو یاد می گیرند، باید تلاش آگاهانه ای داشته باشیم تا به آنها نشان دهیم که همیشه باید برای گفتن حقیقت تلاش کنند.

باید به فرزندانمان یاد بدهیم که به هر شکلی حقیقت را بگویند و برای اینکه دیگران را ناراحت نکنند لازم نیست دروغ مصلحتی گفته شود، با بیان درست و به شکلی که طرف مقابل ناراحت نشود میتوان حقیقت را به او گفت یا اگر نمیتوانیم حقیقت را بگوییم لازم به دروغ گفتن نیست. گاهی میتوان چیزی نگفت.

باید به کودکانمان آموزش دهیم برای ایجاد حس بهتر به دیگران نباید به دروغ مصلحتی روی آورد.

 

– لذت یادگیری

هرچه بیشتر بخوانید، چیزهای بیشتری خواهید دانست. هرچه بیشتر بیاموزید، مکانهای بیشتری نیز خواهید رفت.

 Dr Theodor Seuss Geisel

یادگیری سفری زیبا و طولانیست که فرصت های زیادی را پیش روی انسان قرار میدهد.

علاوه بر اینکه فرزندانتان را به کتاب خواندن تشویق میکنید، میتوانید علاقه آنها به مطالعه و یادگیری  آنها را از طریق شرکت در فعالیت های سرگرم کننده توسعه دهید .

در حالیکه علاقه به مطالعه را در فرزندان خود ایجاد میکنید، به آنها بگویید که که روشهای بسیار زیادی برای یادگیری چیزهای نو به غیر از خواندن نیز وجود دارد.

آنها را تشویق کنید تا ذهن خود را برای دریافت تجربیات جدید بگشایند  و از موقعیتهای زندگی و افرادی که با آنها روبه رو میشوند، بیاموزند.

 

– شجاعت صحبت کردن و ایستادگی برای خود

همانقدر که به دنبال حمایت از فرزندانتان در پستی ها و بلندی های زندگی هستید، باید بدانید که شما در تمام لحظات زندگی آنها نمیتوانید مراقبشان باشید.

بنابراین، آموزش ایستادگی برای خود و بیان عقایدش در برابر دیگران یکی از با ارزش ترین درسهایی است که می توانید به او یاد بدهید، به این ترتیب او یاد میگیرد زمانی که در کلاس درس را متوجه نمیشود از سوال کردن نترسد و در زمان بزرگسالی به راحتی و با اعتماد به نفس در جمع دوستانش صحبت کند و عقایدش را مطرح کند.

 

– مدیریت مالی

ما وقت و هزینه زیادی را صرف آموزش و یادگیری فرزندانمان مبکنیم اما یکی از مهمترین آموزش ها مدیریت مالی است که عموماً فراموش میکنیم.

آموزش این مهارت زندگی را باید از لحظه ای شروع کنید که فرزندتان کمک هزینه مدرسه را دریافت می کند، زیرا این امر به آنها کمک می کند تا در مورد اهمیت پس انداز، چگونگی بودجه بندی هزینه های خود و پیامدهای صرف هزینه بیشتر از آنچه می توانند، بیاموزند.

این  آموزش ها به فرزندان احساس مسئولیت داشتن را یاد می دهد.

 

– استفاده از غذاهای سالم:

کودکان عادتهای غذایی و سبک زندگیشان را بر اساس آنچه از همان ابتدا صورت میگیرد، اتخاذ میکنند.

بنابراین، به این نکته مهم توجه کنید که با وجود برنامه فشرده روزانه فرصت داشته باشید وعده های غذایی سالم برای خانواده تهیه کنید، زیرا این به فرزندان شما کمک می کند تا وزن سالم و رشد طبیعی خود را حفظ کنند.

یکی از جنبه های سلامت در زژیم غذایی استفاده کم از شکر  و فست فودهاست

 

– حل اختلاف در صلح و آرامش:

در طول زندگی و با مرور زمان با انسان هایی روبه رو میشویم یا صحبت میکینیم که با آنها اختلاف نظر داریم، باید به فرزندانمان حفظ آرامش را در مواقعی که با اختلاف نظر یا مخالفت مواجه میشوند بیاموزیم.

به فرزندانمان بیاموزیم در چنین مواقعی چند نفس عمیق بکشند و از جوانب مختلف به موضوع نگاه کنند و سوالاتی را از خود بپرسند این که چرا یا چی میشه اگر….

این امر به آنها کمک می کند تا روی مسئله مورد نظر تمرکز کرده و از شخص دیگری ناراحت نشوند و احساسات منفی مانند عصبانیت و نارضایتی را تحت کنترل خود نگه دارند.

 

– کمک به دیگران:

به فرزندانمان مهربانی کردن به دیگران را بیاموزیم. اینکه حتی با کمک کوچکی به فردی میتوان روزش را پر از شادی کرد مثلا کمک به سالمندی در حمل خریدهایش.

به آنها یاد دهیم که هرگاه فرصتی برای کمک وجود داشت دریغ نکنند، اینگونه است که ارزشهایی مانند شفقت و مهربانی را میآموزند.

 

– زندگی کردن با امید و شادی:

زندگی همیشه بستری از گل های رز نیست، چه بسا گاهی اوقات تاریک و غمناک میود. در حقیقت زندگی ترکیبی از فراز و نشیب هاست، راهی برای یادگیری تجربه های غنی.

بنابراین، فرزندان خود را تشویق کنید که روی نکات مثبت تمرکز کنند، نعمت های زندگیشان را بر شمارند و از چیزهای کوچکی که باعث خوشبختی می شود – مانند خانواده دوست داشتنی و خانه ای دلپذیر و دنج برای زندگی –  لذت ببرند.

با اتخاذ یک ذهنیت مثبت، فرزندان صبر لازم را برای کنار آمدن با همه چالش هایی که به وجود می آیند توسعه می دهند و قوی تر و عاقل تر از گذشته ظاهر می شوند.

– دوست داشتن واقعی:

علاوه بر اینکه فرزندانمان را غرق در عشق میکنیم باید به آنها عشق ورزیدن بدون قید و شرط را بیاموزیم.

اینکه دیگران را دوست داشته باشند نه بخاطر مزایایی که برایشان دارند یا به خاطر آنچه که میتوانند انجام دهند بلکه آنها را بخاطر خودشان و آنچه هستند دوست داشته باشند.

با این کار فرزندان ارزشهای مهمی از قبیل  احترام به انتخاب های دیگران (حتی اگر با آنها موافق نباشند) و بودن خود واقعیشان (نه اینکه خود را بنابر خواست دیگران تغییر دهند)را می آموزند.

– تلاش کردن و نترسیدن:

به فرزندانتان بیاموزید برای رسیدن به خواسته هایشان باید تلاش کنند و زحمت بکشند، هیچ چیز به آسانی به دست نمیآید و اگر در راه رسیدن به اهدافشان شکست خوردند نباید بترسند یا جا بزنند.

به آنها بیاموزید هر شکست یک تجربه است و تنها چیزی که مهم است ماندن در مسیر هدف و تلاش درست و مداوم است.

برای فرزندانتان همواره مثال هایی از انسان های موفق بزنید و از شکستهایشان در این مسیر بگویید. به آنها نشان دهید که ما تنها قسمت شیرین زندگی انسانهای موفق را میبینیم و مسیر طولانی پر فراز و نشیبشان را ندیده ایم، راهی که از آن عبور کردند و به هدفشان رسیده اند.

و در آخر شعور را به فرزندانمان آموزش دهیم، شعور اجتماعی، شعور فرهنگی و شعور زندگی.

کودکان بیشتر رفتارهای خود را از والدین و اعضای خانواده خود فرا میگیرند اگر اعضای خانواده یکدیگر یا افراد دیگر را به تمسخر بگیرند چنین رفتارهایی از نظر کودک نرمال و عادی جلوه می کند و آنها را تکرار میکند.

اکر والدین به قوانین اجتماعی که زندگی دیگر مردم را نیز تحت الشعاع قرار میدهد احترام نگذارند و خودخواهانه به کارهای مضر خود ادامه دهند بچه هایی دقیقا همچون خود به جامعه تحویل میدهند.


منابع:

10 Ten Life Lessons and Values to Teach Your Children Before They Turn

5 Values You Should Teach Your Child by Age Five

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *